Biotechnologia, weterynaria, rolnictwo, technologia żywności i żywienie człowieka

2011-01-26 00:00:00

Rekrutacja na studia 2011. Kierunki i wymagania rekrutacyjne na wybranych uczelniach.

Studenci o swoich studiach

Mateusz Paziak
student II roku rolnictwa
Glebiska w gminie Pieniężno

— Moja rodzina ma gospodarstwo rolne, dlatego zdecydowałem się kształcić w kierunku rolnictwa. Zajmowałem się tym od małego i to stało się częścią mojej codzienności, więc stwierdziłem, że warto by zająć się tym zawodowo. Planuję na poważnie zająć się hodowlą zwierząt i uprawą ziemi. Wiążę z tym przyszłość. Ktoś musi dostarczać ludziom jedzenie, więc uważam, że ten kierunek jest bardzo przyszłościowy i jest na rolników zapotrzebowanie.
Po ukończeniu tego kierunku można zajmować się, jak ja planuję, uprawą ziemi, ale oczywiście nie tylko. Istnieje możliwość pracy jako doradca w agencjach restrukturyzacji rolnictwa, czy rynku rolnego. Istnieje wiele możliwości pracy.

Wybrałem na swoje studia Olsztyn, bo nie muszę daleko dojeżdżać. To prostsze rozwiązanie niż dojazd do innych dużych miast. Studia nie jest są specjalnie ciężkie. Wszystko zależy od podejścia do wybranego kierunku, ale myślę, że można sobie poradzić.

Tomasz Obidziński
Golany w woj. mazowieckim
student III roku technologii żywności

— Wiedziałem od początku, że będę studiował w Olsztynie, ponieważ mam tutaj zapewnione zakwaterowanie. Dopiero potem wybrałem kierunki studiów. Złożyłem dokumenty na towaroznawstwo i technologię żywności. Dostałem się na oba, ale zdecydowałem, że ten drugi będzie dla mnie lepszy.
Wybrałem technologię żywności, ponieważ uważam, że po tym kierunku uda mi się znaleźć pracę i zrobić karierę zawodową. Zależnie od dalszej specjalności i umiejętności, szukać pracy można w wielu miejscach. Poczynając od mleczarni, po zakłady mięsne, a także laboratoria, czy nawet katedry technologii żywności na uniwersytetach. Na razie skupiam się na ukończeniu studiów, więc swojej ścieżki zawodowej jeszcze nie wybrałem.

To, czy komuś jest ciężko na tych studiach jest kwestią bardzo indywidualną. Przyznam, że poświęcam za mało czasu na naukę. Potem zbiera się dużo materiału i czasem nie udaje się zaliczyć, ale jakoś daję sobie z tym radę.

Monika Morawska
Łódź
studentka IV roku weterynarii

— Zawsze marzyłam o studiowaniu weterynarii. Chciałam pracować ze zwierzętami i robić coś, co zapewni mi ciągły rozwój. W zawodzie weterynarza trzeba się ciągle dokształcać, ze względu na stałe nowinki medyczne. Chciałabym w przyszłości pracować z małymi zwierzętami. Składałam dokumenty także do innych uczelni. Dostałam się do Olsztyna i Lublina. Stwierdziłam, że w Olsztynie będę miała lepsze warunki nauki i zdobywania doświadczenia. Jest piękne i funkcjonalne miasteczko studenckie, co także miało wpływ na wybór UWM.

Możliwości pracy po tym kierunku jest naprawdę wiele. Można pracować w inspekcji weterynaryjnej, w firmach, które zajmują się żywieniem zwierząt. Mamy dużo otwartych bramek po ukończeniu tego kierunku.

Pierwsze trzy lata studiów są bardzo ciężkie. Praktycznie nie mamy czasu wolnego, ciągła nauka. Później jest już łatwiej. Jest więcej zajęć praktycznych, pracy ze zwierzętami. Mniej tej suchej teorii.
edy

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

Biotechnologia
jęz. obcy
liczba kandydatów: 340
liczba przyjętych: 143
Przedmioty: trzy z pięciu: biologia, chemia, fizyka z astronomią, matematyka, j. obcy

Weterynaria
liczba kandydatów: 1056
liczba przyjętych: 184
Przedmioty: trzy z pięciu: biologia, chemia, fizyka z astronomią, matematyka, j. obcy

Technologia żywności i żywienie człowieka
liczba kandydatów: 359
liczba przyjętych: 186
Przedmioty: trzy z siedmiu: biologia, chemia, fizyka z astronomią, geografia, matematyka, j. polski., j. obcy

Rolnictwo
liczba kandydatów: 190
liczba przyjętych: 106
Przedmioty: trzy z siedmiu: biologia, chemia, fizyka z astronomią, geografia, matematyka, j. polski., j. obcy

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny Szczecin:

1. Biotechnologia:
Liczba miejsc: 150
Liczba kandydatów: 294
Próg punktowy: 50
Przedmioty: biologia, j. polski, j. obcy nowożytny oraz przedmiot wskazany przez kandydata

2. Rolnictwo:
Liczba miejsc: 60
Liczba kandydatów: 45
Próg punktowy: 25
Przedmioty: biologia, j. polski, j. obcy nowożytny oraz przedmiot wskazany przez kandydata

3. Technologia żywności i żywienie człowieka
Liczba miejsc: 170
Liczba kandydatów: 342
Próg punktowy: 35
Przedmioty: biologia, j. polski, j. obcy nowożytny oraz przedmiot wskazany przez kandydata

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
studia stacjonarne I stopnia

Biotechnologia
liczba kandydatów: 592
l. na jedno miejsce: 5,48
Próg punktowy: 108
przedmioty: język polski, język obcy, jeden do wyboru: biologia, chemia, fizyka, matematyka

Technologia żywności i żywienie człowieka
liczba kandydatów: 554
l. na jedno miejsce: 3,42
Próg punktowy: 162
przedmioty: język polski, język obcy oraz jeden przedmiot do wyboru spośród: biologii, chemii, fizyki, matematyki

Rolnictwo
liczba kandydatów: 186
l. na jedno miejsce: 1,48
Próg punktowy: 126
przedmioty: język polski, język obcy oraz jeden przedmiot do wyboru spośród: biologii, chemii, fizyki, geografii, informatyki, matematyki, WOS

Weterynaria
liczba kandydatów: 820
l. na jedno miejsce: 6,83
Próg punktowy: 120
przedmioty: biologia i chemia na poziomie rozszerzonym

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
studia stacjonarne I stopnia, progu nie podano

Biotechnologia
liczba kandydatów: 454
l. na jedno miejsce: 5,04
Próg punktowy: 90
przedmioty: jeden do wyboru: biologia, chemia,fizyka z astronomią lub matematyka

Rolnictwo
liczba kandydatów: 163
Próg punktowy: 120
na jedno miejsce: 1,36
przedmioty: jeden do wyboru: biologia, chemia, informatyka, lub matematyka

Technologia żywności i żywienie człowieka
liczba kandydatów: 412
Próg punktowy: 180
l. na jedno miejsce: 2,29
przedmioty: dwa do wyboru: biologia, chemia, fizyka z astronomią lub matematyka
aw
Uwaga! To jest archiwalny artykuł. Może zawierać niaktualne informacje.
Tagi: studia