Kiedyś był tam indycznik, dziś powstaje supernowoczesne centrum gastronomiczne, które posłuży do badań pracownikom i studentom Wydziału Nauki o Żywności. Koszt inwestycji to ponad 10 mln zł.
Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, bo taka jest pełna nazwa nowego kompleksun, powstaje przy ul. Słonecznej, tuż za budynkiem Katedry Biotechnologii Środowiska, umiejscowionym u zbiegu ulic Słonecznej i Dybowskiego.
— Centrum jest na ukończeniu, do końca sierpnia ma być gotowe — mówi Aleksander Socha, kanclerz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. — W tej chwili montujemy tam pierwsze urządzenia badawcze.
Zbudowane za ponad 10 mln zł centrum będzie obiektem typowo badawczym. — Studenci będą tam wchodzić, ale w późniejszej fazie studiów, bo to centrum badawcze nie dydaktyczne — tłumaczy Socha.
Czego będą dotyczyć przeprowadzane tam badania? — Z jednej strony gastronomii, chodzi o badania dotyczące jakości posiłków, opracowywania nowych receptur, również z uwzględnieniem również potraw regionalnych i porównaniem ich jakości z tym, co wykonuje się dzisiaj, także na podstawie tych starych receptur — mówi dr inż. Marzena Danowska-Oziewicz z Katedry Żywienia Człowieka WNŻ.
— Z drugiej strony centrum będzie zajmowało się dietetyką oraz dietoprofilaktyką, czyli badaniem sposobów odżywiania się ludzi i wskazywaniem tych właściwych, a także biooceną żywności, czyli biologicznymi sposobami oceny jakości żywności, z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych. Takiego centrum u nas nie było. W Polsce jest to też na pewno też jednym z pierwszych, jeśli nie pierwszym.
łw
Komentarze (17) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
K .... #1797916 | 217.99.*.* 20 sie 2015 07:34
I niech mi ktoś powie, że Neandertalczycy wyginęli ...
Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! odpowiedz na ten komentarz
Dragon #1797750 | 89.228.*.* 19 sie 2015 20:09
Odwal się.Nie stomil a Michelin.Jesteś kilkanaście lat do tyłu.Dają jeść bardzo dobrze.Ty idź do śmietnika.
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)
mmm #1797691 | 81.190.*.* 19 sie 2015 18:13
zapraszam do Stomilu na stołówkę, czasami człowiek nie wie co je, co oni tam dodają....
Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
A co #1797658 | 83.9.*.* 19 sie 2015 17:20
Tam co słychać w akwakulturze ? Czy węgorze już sie w jeziorze Kortowskim zaczęły rozmnażać ?
Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)
ja #1797549 | 89.228.*.* 19 sie 2015 14:36
UWM to fabryka bezrobotnych
Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)
ZDZISŁAW DYRMAN ZASADNICZO #1797545 | 89.228.*.* 19 sie 2015 14:25
za darmo jedzonko w końcu studenci coś zjedzą ciepłego ciekawe czy będzie Ostatnia paróweczka Hrabiego Bary-Kenta,ale to jest słuszna koncepcja jest to budynek naszych czasów i naszych możliwości a tak poza ty to moja żona ZOFJJIIAAA
Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (4)