Takiego centrum w Kortowie nie było. Studenci zbadają jakość posiłków

2015-08-19 14:00:31 (ost. akt: 2015-08-19 12:21:21)
Takiego centrum w Kortowie nie było. Studenci zbadają jakość posiłków

Autor zdjęcia: Grzegorz Czykwin

Kiedyś był tam indycznik, dziś powstaje supernowoczesne centrum gastronomiczne, które posłuży do badań pracownikom i studentom Wydziału Nauki o Żywności. Koszt inwestycji to ponad 10 mln zł.

Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, bo taka jest pełna nazwa nowego kompleksun, powstaje przy ul. Słonecznej, tuż za budynkiem Katedry Biotechnologii Środowiska, umiejscowionym u zbiegu ulic Słonecznej i Dybowskiego.

— Centrum jest na ukończeniu, do końca sierpnia ma być gotowe — mówi Aleksander Socha, kanclerz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. — W tej chwili montujemy tam pierwsze urządzenia badawcze.

Zbudowane za ponad 10 mln zł centrum będzie obiektem typowo badawczym. — Studenci będą tam wchodzić, ale w późniejszej fazie studiów, bo to centrum badawcze nie dydaktyczne — tłumaczy Socha.

Czego będą dotyczyć przeprowadzane tam badania? — Z jednej strony gastronomii, chodzi o badania dotyczące jakości posiłków, opracowywania nowych receptur, również z uwzględnieniem również potraw regionalnych i porównaniem ich jakości z tym, co wykonuje się dzisiaj, także na podstawie tych starych receptur — mówi dr inż. Marzena Danowska-Oziewicz z Katedry Żywienia Człowieka WNŻ.

— Z drugiej strony centrum będzie zajmowało się dietetyką oraz dietoprofilaktyką, czyli badaniem sposobów odżywiania się ludzi i wskazywaniem tych właściwych, a także biooceną żywności, czyli biologicznymi sposobami oceny jakości żywności, z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych. Takiego centrum u nas nie było. W Polsce jest to też na pewno też jednym z pierwszych, jeśli nie pierwszym.

łw
Tagi: UWM Studenci

Komentarze (17) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. K .... #1797916 | 217.99.*.* 20 sie 2015 07:34

    I niech mi ktoś powie, że Neandertalczycy wyginęli ...

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Dragon #1797750 | 89.228.*.* 19 sie 2015 20:09

    Odwal się.Nie stomil a Michelin.Jesteś kilkanaście lat do tyłu.Dają jeść bardzo dobrze.Ty idź do śmietnika.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    1. mmm #1797691 | 81.190.*.* 19 sie 2015 18:13

      zapraszam do Stomilu na stołówkę, czasami człowiek nie wie co je, co oni tam dodają....

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. A co #1797658 | 83.9.*.* 19 sie 2015 17:20

        Tam co słychać w akwakulturze ? Czy węgorze już sie w jeziorze Kortowskim zaczęły rozmnażać ?

        Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

        1. ja #1797549 | 89.228.*.* 19 sie 2015 14:36

          UWM to fabryka bezrobotnych

          Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

          1. ZDZISŁAW DYRMAN ZASADNICZO #1797545 | 89.228.*.* 19 sie 2015 14:25

            za darmo jedzonko w końcu studenci coś zjedzą ciepłego ciekawe czy będzie Ostatnia paróweczka Hrabiego Bary-Kenta,ale to jest słuszna koncepcja jest to budynek naszych czasów i naszych możliwości a tak poza ty to moja żona ZOFJJIIAAA

            Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (4)